Soorten Goud

soorten goud

Het juiste metaal kiezen voor uw verlovingsring of trouwringen.

Wanneer je op zoek gaat naar een ring doe je er goed aan om eerst te kiezen welk metaal je het mooist vindt. Belangrijk om te overwegen wanneer je een metaal kiest, is niet alleen de esthetiek van het metaal zelf, maar ook hoe het past bij het ontwerp van de ring, het midden van de ring en mogelijk flankerende stenen, en de levensstijl van de drager.

Velen kiezen het metaal van hun ring op basis van bestaande voorbeelden. Degenen die aangetrokken zijn tot koelere tinten, en zij die houden van slankere, reflecterende oppervlakken gaan voor witgoud of platina. Terwijl degenen die aangetrokken worden tot warmere tinten en een zachtere uitstraling de voorkeur geven aan geel of roségoud.

Het mengen van metalen is natuurlijk altijd een optie, of het nu gaat om het opnemen van beide metalen in de schacht, of het gebruik van een scheut wit metaal rond een steen zelf om de schijnbare grootte en het sprankelende of schitterende effect te versterken.

Goud

Vanwege zijn intense veelzijdigheid is goud verreweg de meest gebruikte keuze voor alle sieraden. Zuiver geel goud, of 24-karaats goud, dat de helderste, rijkste, warmste en meest gele van alle goudtinten is, is te zacht om praktisch sieraden te maken. Goud wordt dus gemengd met verschillende legeringen, zoals zilver, nikkel en zink, waardoor het sterker wordt en ook de tint van het metaal beïnvloedt.

Hoewel af en toe 22 karaats goud wordt gebruikt, zijn de meeste sieraden gemaakt van 18 karaats, 14 karaats of 10 karaats goud (het karaatsgewicht geeft aan hoeveel “puur” goud wordt gemengd met hoeveel legering). Het karaatsgewicht van het goud heeft een grote invloed op de uiterlijk, in het bijzonder de kleur, van het goud – lager karaats goud, zoals 10 karaats goud, zal een bleker, koelere toon hebben dan de boterachtige rijkdom van hoger karaats, zoals 18 karaats goud.

Wat is karaat?

Als we spreken over karaat spreken we over de zuiverheid van een gouden legering. In tegenstelling tot bij een diamant heeft dit niets te maken met het gewicht van een gouden legering, maar met het aandeel puur goud dat in een legering aanwezig is. Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende gehaltes en de hoeveelheid deeltjes goud die er per gehalte in de legering zitten:

9 karaat goud                    (9 krt)                    375

14 karaat goud                  (14 krt)                 585

18 karaat goud                  (18 krt)                 750

20 karaat goud                  (20 krt)                 833

21,6 karaat goud              (21,6 krt)             900

22 karaat goud                  (22 krt)                 916

Geel goud

Een modieus klassiek geel goud verkrijgt zijn warme patina grotendeels door zijn natuurlijke kleur vermengd met het roodkoper waarmee het is gelegeerd. Het is een favoriet voor meer klassieke ontwerpen zoals de solitaire met zes of vier tanden, of voor zachtere of natuurlijk geïnspireerde ontwerpen.

Rosé goud

Voor een nog warmere, zachtere en meer romantische look is rosé goud een fantastische optie. Door geel goud te combineren met een sterke koperlegering, is rosé goud een uitstekende keuze voor klanten met veel roze ondertoon.

Wit goud

De bleke, elegante zilverachtige tint van wit goud werd voor het eerst gepatenteerd in 1917 en was meteen een favoriet en dat al meer dan 100 jaar. Wit goud krijgt zijn zilverwitte karakter door de combinatie van geelgoud met koper, zink en nikkel, wat resulteert in een geelwitte kleur. Tijdens de afwerking plaatsen juweliers witgoud met een witter metaal dat rhodium wordt genoemd (een metaal uit de platinagroep), waardoor het een volledig witte uitstraling krijgt die erg lijkt op platina. Zoals bij elke beplating, slijt deze coating na verloop van tijd en moet deze worden gereinigd en opnieuw worden geplateerd om zijn volledig witte kleur te behouden (meestal gaat een rhodiumcoating ongeveer 6 tot 18 maanden mee). We bieden gratis opnieuw polijsten en opnieuw rhodium aanbrengen als onderdeel van ons volledige onderhoud van ringen voor onze klanten. Het proces duurt ongeveer 1-2 dagen.

Platina

Platina is een van nature wit metaal dat een van de hardste en meest duurzame bekende metalen is. Hoewel het vele, vele decennia eerder werd ontdekt, was platina pas echt beschikbaar voor commercieel gebruik rond 1900, toen de komst van de oxy-acetyleentoorts het eindelijk mogelijk maakte platina te smelten zodat het kon worden gebruikt bij het maken van sieraden. .

De elegante, koele glans van platina is al lang gewenst om de schittering van witte diamanten te accentueren. Zijn intense duurzaamheid en natuurlijke sterkte maken het een ideale kandidaat voor een actieve levensstijl, en omdat het van nature wit is, heeft het geen platina nodig en zal het na verloop van tijd niet van kleur veranderen.

Platina versus wit goud

Platina is ongeveer 66% zwaarder dan witgoud, dus het is een veel dichter metaal. Om deze reden is het sterker voor diamanten zettingen (vooral voor kleine stenen waar er in het begin niet veel metaal is), en het gaat veel langer mee in de tijd en is niet zo gevoelig voor slijtage. Veel klanten vinden het ook prettig dat platina substantiëler en steviger aanvoelt. Een typische platina-zetting kost meer dan witgoud, maar we zijn van mening dat de voordelen die u krijgt (vooral gespreid over uw hele leven) de extra kosten meer dan waard zijn.

Gerecycleerde metalen

Ik gebruik vooral gerecyclede metalen voor al mijn ringen, en daar is een goede reden voor. Vervuilde goud- en platina-mijnbouwpraktijken hebben niet alleen een verwoestende impact op het milieu, maar zijn historisch ook in verband gebracht met burgeroorlog, moderne slavernij en mensenhandel. Een toewijding aan gerecyclede metalen is niet alleen een toewijding aan positieve milieueffecten, maar ook aan ethische humanitaire praktijken.

Ik gebruik edele metalen uit hernieuwde bronnen die zijn afgeleid van talloze post-consumer bronnen, waaronder gerecyclede sieraden, industriële producten en elektronische componenten. Mijn edelmetalen zijn van dezelfde kwaliteit als nieuw gewonnen metalen. Door gerecyclede metalen te gebruiken, wil ik de behoefte aan extra vuile mijnbouw van edelmetalen, zoals dagbouw, verminderen. Ik werk alleen met raffinaderijen die zich bewust zijn van hun metaalbronnen en een geformaliseerd beleid hebben, dat de beste praktijken garandeert.