Wat zijn in het laboratorium gekweekte diamanten?
In het laboratorium gekweekte diamanten, zijn echte diamanten die dezelfde chemische, fysische en optische eigenschappen hebben als diamanten uit de aarde. Als je ze naast elkaar plaatst, kun je het verschil tussen de twee niet zien. Het enige verschil tussen de twee is hun oorsprong.
Kun je zien welke diamant in het laboratorium is gekweekt en welke uit de aarde is ontgonnen?
De diamant aan de linkerkant is uit de aarde ontgonnen, en de diamant aan de rechterkant is in het laboratorium gekweekt!
Een in het laboratorium gekweekte diamant zal testen als een diamant met behulp van een diamantdetector – ze zijn niet hetzelfde als diamantsimulanten, zoals zirconia of moissanite. Net als diamanten uit de aarde, hebben in het laboratorium gekweekte diamanten ook een hardheid van 10 op de schaal van Mohs. Ze zijn ook even duurzaam als natuurlijke diamanten. In het laboratorium gekweekte diamanten kunnen zelfs in mooie kleuren komen, zoals fancy roze, fancy geel en fancy blauw.
Zelfs gemologen kunnen het verschil niet zien tussen een in het laboratorium gekweekte diamant en een uit de aarde ontgonnen diamant. De meeste diamanten die in het laboratorium zijn gekweekt, hebben echter een inscriptie op hun zijkant die aangeeft dat ze in het laboratorium zijn gekweekt, wat te zien is door een loepe. Als er geen inscriptie aanwezig is, kan een diamant naar een laboratorium worden gestuurd om te bepalen of hij in het laboratorium is gekweekt of op aarde is gekweekt met behulp van geavanceerde technologie.
Wat is het verschil tussen een in het laboratorium gekweekte diamant en een op uit de aarde ontgonnen diamant?
Het belangrijkste verschil tussen beide is hun oorsprong: ontgonnen diamanten worden gevormd onder het aardoppervlak, terwijl in het laboratorium gekweekte diamanten bovengronds worden gekweekt in een sterk gereguleerde omgeving.
Een ander verschil tussen beide is dat de ontgonnen diamanten 3 miljard jaar oud zijn, terwijl een in het laboratorium gekweekte diamant slechts 6-10 weken nodig heeft om te groeien, afhankelijk van de grootte.
In het laboratorium gekweekte diamanten kunnen tot 20% – 40% goedkoper zijn dan natuurlijke diamanten. Deze concurrerende prijzen maken ze aantrekkelijk voor veel koppels.
Hoe worden in het laboratorium gekweekte diamanten gemaakt?
Er zijn twee processen waarin labdiamanten kunnen worden gekweekt: hoge druk, hoge temperatuur (HPHT) en chemische dampafzetting (CVD). Sommige in het laboratorium gekweekte diamantclassificatiecertificaten geven aan hoe de diamant is gemaakt.
CVD versus HPHT Lab Grown Diamonds: wat is het verschil?
De HPHT-methode
De HPHT-methode is de originele methode om in het laboratorium gekweekte diamanten te maken. Tijdens HPHT worden diamanten gemaakt in een laboratorium door de omstandigheden onder hoge druk en hoge temperatuur te repliceren die diamanten vormen onder de grond in de aarde.
In de jaren 50 werden HPHT-diamanten van edelsteenkwaliteit geïntroduceerd. Buiten het kweken van diamanten, kan het HPHT-proces ook worden gebruikt om de kleur van diamanten te verbeteren om ze kleurloos, roze, groen, blauw of geel te maken.
Om een HPHT-diamant te laten groeien, wordt een klein diamantzaadje (een heel klein diamantje) in koolstof geplaatst, het element waarvan diamanten zijn gemaakt. Het diamantzaad wordt blootgesteld aan extreme hitte en druk, en repliceert de manier waarop diamanten van nature ondergronds door de aarde worden gekweekt. Het diamantzaad wordt blootgesteld aan temperaturen van meer dan 2.000 graden Fahrenheit en een druk van ongeveer 1,5 miljoen PSI (pond per vierkante inch). De koolstof smelt en vormt een diamant rond het zaad. Het wordt vervolgens afgekoeld en de diamant wordt gevormd.
Een ruwe HPHT-diamant vormt zich anders dan een ruwe CVD-diamant.
HPHT-diamanten hebben meer kans op een gelige tint omdat ze tijdens de vorming worden blootgesteld aan stikstof. Ze hebben ook de neiging om donkerdere insluitsels te hebben, die van metaal zijn. Deze metalen insluitsels kunnen wetenschappers helpen ze te identificeren als in het laboratorium gekweekte diamanten, omdat natuurlijk gevormde diamanten zelden metalen vangen tijdens de vorming.
De metalen insluitsels in HPHT-diamanten kunnen de stenen magnetisch maken. Dit is een andere manier om te bepalen of een diamant in het laboratorium is gekweekt – natuurlijke diamanten zijn niet magnetisch. Een onderzoek uit 2012 onthulde dat meer dan de helft van de geteste HPHT-diamanten een detecteerbare magnetische respons registreerde.
Bijna alle HPHT-diamanten zijn van het type Ib, wat zeldzaam is bij natuurlijke diamanten.
De CVD-methode
De CVD-methode is gemaakt in de jaren tachtig en is daarmee nieuwer dan de HPHT-methode. De CVD-methode bootst na hoe diamanten ontstaan in interstellaire gaswolken. De CVD-methode gebruikt minder druk dan de HPHT-methode en ook kleinere machines.
De CVD-methode plaatst een diamantzaad in een vacuümkamer. Deze kamer wordt gevuld met koolstofrijke gassen en wordt verwarmd tot bijna 1500 graden Fahrenheit. Door deze extreem hoge temperaturen verandert het gas in plasma, waardoor koolstofdeeltjes vrijkomen. Deze koolstofstukken worden gelaagd op het diamantzaad, dat de diamant laat groeien.
Het CVD-proces produceert Type IIA-diamanten, die uiterst zeldzaam zijn voor natuurlijk voorkomende diamanten. Dit kan wetenschappers helpen bepalen of een diamant in het laboratorium is gekweekt of op aarde is gekweekt. Type IIA-diamanten zijn de chemisch meest zuivere diamanten – ze missen stikstof- en / of boorverontreinigingen, in tegenstelling tot HPHT-diamanten die worden blootgesteld aan stikstof. CVD-diamanten zijn niet magnetisch zoals HPHT-diamanten dat wel kunnen zijn.
Welke methode is beter?
U zult met het blote oog het verschil tussen een CVD en HPHT diamant niet kunnen zien. Beide methoden kunnen een mooie, sprankelende diamant creëren. Zowel de CVD-methode als de HPHT-methode zullen een echte diamant creëren die optisch, chemisch en fysiek identiek is aan diamanten uit de aarde.
Moet ik een in het laboratorium gekweekte diamant kiezen?
Als je op zoek bent naar een verlovingsring (of diamanten juwelen), ben je waarschijnlijk in het laboratorium gekweekte diamanten tegengekomen. In het laboratorium gemaakte diamanten zijn fysiek, chemisch en optisch identiek aan diamanten uit de aarde, maar komen uit een laboratorium in plaats van uit de aarde te worden gewonnen. Ontdek of een in het laboratorium gekweekte diamant geschikt voor je is door de voor- en nadelen af te wegen.
Voordelen van lab generated diamanten
Goedkoper
In het laboratorium gekweekte diamanten zijn een bugetaire keuze. Door de mens gemaakte diamanten kunnen tot 30% -50% goedkoper zijn dan ontgonnen diamanten. Hierdoor kun je met jouw gewenste budget een grotere steen van hogere kwaliteit aanschaffen. In het laboratorium gekweekte diamanten worden een steeds populairdere keuze voor veel jongeren.
Conflictvrij
Volgens schattingen van het Kimberleyproces en de Verenigde Naties zijn minder dan 0,1% van de geproduceerde diamanten conflictdiamanten. In het laboratorium gekweekte diamanten zijn een uitstekende keuze voor diegenen die de extra zekerheid willen dat hun diamant 100% conflictvrij is.
Minder duur om te verzekeren
Omdat in het laboratorium gekweekte diamanten goedkoper zijn in aanschaf, zijn ze ook goedkoper om te verzekeren.
Nadelen van lab generated diamanten
Onbekende wederverkoopwaarde
Aangezien in het laboratorium gekweekte diamanten relatief nieuw zijn op de markt, is het niet zeker of ze al dan niet inruilwaarde zullen hebben zoals natuurlijke diamanten dat doen. Over het algemeen raad ik aan om een in het laboratorium gekweekte diamant te bekijken als een geschenk aan je speciale persoon (of jezelf) in plaats van als een investering.
Minder uniek
Sommigen beschouwen door de mens gemaakte diamanten als minder uniek dan natuurlijke diamanten, omdat ze massaal in laboratoria worden geproduceerd. Natuurlijke diamanten zijn miljarden jaren oud en zelfs ouder dan dinosauriërs. Daarom worden gedolven diamanten vaak gezien als specialer dan in het laboratorium gemaakte diamanten.
In een laboratorium gekweekte diamanten worden in verlovingsringen soms ook als minder romantisch gezien, omdat diamanten uit de aarde al decennia lang iconisch zijn. Aan de andere kant kan een in het laboratorium gekweekte diamant symbool staan voor uw moderne liefde voor elkaar. Als een in het laboratorium gekweekte diamanten middensteen beter geschikt is voor je budget, kun je nog steeds een natuurlijke diamanten zijsteenzetting kiezen om zowel klassiek als modern te combineren.
Conclusie
Kies de diamant die bij je past, of het nu een natuurlijke diamant is of een in het laboratorium gekweekte diamant. Er is geen goed of fout antwoord op welke steen je moet kiezen. Zowel in het laboratorium gekweekte diamanten als op aarde gekweekte diamanten zullen een verbluffende keuze zijn voor een verlovingsring.
In het laboratorium gekweekte diamanten zijn echte diamanten – het enige verschil tussen in het laboratorium gekweekte diamanten en diamanten uit de aarde ontgonnen is hun oorsprong.
De laboratorium gemaakte diamanten bieden een uitstekende waarde, en zijn goedkoper dan natuurlijke diamanten van vergelijkbare grootte en kwaliteit.
De laboratorium gemaakte diamanten vertonen dezelfde fysieke, chemische en optische eigenschappen als natuurlijke diamanten, samen met hetzelfde vuur, dezelfde schittering en schittering. Het zijn echte diamanten. In het laboratorium gemaakte diamanten zijn met het blote oog bijna niet te onderscheiden van natuurlijke diamanten. In het laboratorium gekweekte diamanten kunnen worden onderscheiden van natuurlijke diamanten als er speciale apparatuur wordt gebruikt om ze te testen.
Net als natuurlijke diamanten zullen in het laboratorium gemaakte diamanten variëren in kleur, helderheid en slijpvorm. Ieder is uniek. Lab-gemaakte diamanten kunnen kleine interne of oppervlakte-insluitsels bevatten, vergelijkbaar met natuurlijke diamanten van hoge kwaliteit. Lab-diamanten worden geëvalueerd en gesorteerd door onafhankelijke edelsteenlaboratoria die natuurlijke diamanten certificeren volgens dezelfde strikte normen.
Omdat ze fysiek en chemisch hetzelfde zijn als natuurlijk gedolven diamanten, hebben in het laboratorium gemaakte diamanten een hogere duurzaamheid en zullen ze na verloop van tijd niet troebel worden.
Klanten die op zoek zijn naar een mijnbouwvrij alternatief of een grotere steen binnen hun budget, geven misschien de voorkeur aan labdiamanten, omdat deze over het algemeen een lagere prijs hebben in vergelijking met natuurlijk ontgonnen diamanten. Zoals bij elke edelsteen, kan de wederverkoopwaarde in de loop van de tijd variëren. Aangezien labdiamanten een recentere introductie op de markt zijn, is er meer onzekerheid over toekomstige prijzen in vergelijking met natuurlijke diamanten. We raden aan om in het laboratorium gekweekte diamanten sieraden als een geschenk te bekijken in plaats van als een investering.
Ja, net als een natuurlijk ontgonnen diamanten, kunnen in het laboratorium gemaakte diamanten worden verzekerd.
Fosforescentie verwijst naar een fenomeen van een glow in the dark-effect dat sommige diamanten vertonen nadat ze zijn blootgesteld aan kortegolf UV-licht. Dit effect bestaat bij sommige in het laboratorium gekweekte diamanten en natuurlijke diamanten als gevolg van een interactie tussen het UV-licht en enkele sporenelementen in de diamant. Dit effect treedt vooral op bij sommige natuurlijke, fancy gekleurde blauwe diamanten vanwege de interactie tussen het UV-licht, boor en stikstof in de edelstenen.
Dit is een standaard onderdeel van het groeiproces. Sommige in het laboratorium gekweekte diamanten krijgen na het groeien een extra dosis hoge temperatuur en hoge druk, net zoals een van nature groeiende diamant onder extreme hitte en druk in de aarde zou staan terwijl hij groeit. Let op: alleen een selectie van onze diamanten is inclusief behandeling op het certificaat. Sommige diamanten kunnen worden behandeld, maar dit wordt niet op het certificaat vermeld.
De GIA beoordeelt in het laboratorium gekweekte diamanten met een meer algemene beschrijving van kleur en helderheid. Een rapport zal bijvoorbeeld aan een diamant geen specifieke kleurgraad toekennen; in plaats daarvan geeft het aan of de diamant kleurloos, bijna kleurloos of vaag geel is. Duidelijkheidsgraden worden ook losser toegekend – een diamant krijgt bijvoorbeeld een Very Slightly Included-cijfer in plaats van VS1 of VS2.
De in het laboratorium gekweekte diamanten worden beoordeeld door de IGI, GCAL en HRD. Ze krijgen een beoordeling op basis van hun 4 C’s, zodat u de exacte kleur en zuiverheidsgraad van je diamant weet.