Ethisch verantwoorde sieraden

 

WAT ZIJN ETHISCHE VERANTWOORDE SIERADEN EN WAAROM ERVOOR KIEZEN?

Juwelen en ethisch verantwoord? Gaat dit samen?

Onszelf trakteren op een uniek ontwerp, of het nu een dure parfum is, een designer zonnebril of een juweel, geeft ons een goed gevoel. Helaas houden niet veel mensen rekening met de ethiek achter hun aankopen. “Het kan niet slecht zijn als het zoveel geld kost”, zeggen mensen me keer op keer.

Het spijt me dat ik u het nieuws moet vertellen, maar dat is niet minder waar. In de juwelensector zijn er veel ethische zorgen. Van de niet transparante methoden die gebruikt worden om goud en diamanten te delven, tot de soms twijfelachtige productiepraktijken in het Verre Oosten.

Als goudsmid wil ik niet deelnemen aan deze onethische manier van werken, en deed me de rug toekeren naar de traditionele juweliersindustrie. Hierdoor heb ik me geconcentreerd op het maken van ethische sieraden.

WAT BETEKENT DIT NU ECHT?

Een heel belangrijk aspect is traceerbaarheid. Als de materialen die in een sieraad worden gebruikt traceerbaar zijn, kan de koper een goed geïnformeerde keuze maken over de herkomst ervan. Niet alle landen hebben dezelfde strenge regels. Het kennen van het land van oorsprong van een edel metaal of edelsteen is de eerste stap naar een weloverwogen beslissing over de ethische waarde van een juweel.

Duurzaamheid is een tweede belangrijk onderdeel. Van ontheemding en ontbossing tot bodemverontreiniging en gevaarlijke werkomstandigheden, onhoudbare praktijken zijn helaas gemeengoed in de mijnindustrie.
Het is daarom belangrijk om precies te weten waar de materialen waarvan een sieraad is gemaakt, van oorsprong zijn, tot aan de exacte mijn.
Hetzelfde geldt voor waar en hoe een sieraad werd vervaardigd. Alleen dan kun je bepalen of een sieraad duurzaam is geproduceerd.

In de afgelopen jaren zijn de Fairtrade Gold- en Fairmined Gold-certificeringssystemen volledig ontwikkeld. Beide organisaties zijn sterkere stemmen in de industrie geworden, en een groeiend aantal kleine juweliers, zoals ik, kiezen ervoor om gecertificeerd eerlijk verhandeld goud en zilver in hun sieraden te gebruiken.

Daarnaast is er een kentering in de vraag naar nieuw ontgonnen goud. De aarde is door de eeuwen heen al voldoende ontgonnen aan grondstoffen. Grondstoffen die rondom ons overal voorkomen, en waarvan het recycleren ervan ten goede komt aan het niet meer te moeten ontginnen van nieuwe grondstoffen. Ik heb daarvoor gekozen om nauw wamen te werken met een leverancier die oude metalen recycleert en zuivert. Hierdoor wordt er aan oude metalen een nieuw leven gegeven.

Wil een juweel echt ethisch zijn, dan zal de ontwerper al deze factoren hebben overwogen, en vele andere, inclusief hoeveel handen de materialen zijn gepasseerd en waar het is gemaakt.
Een veel gebruikte uitdrukking bij het praten over ethische sieraden is “van mijn tot klant”. Dit betekent dat de reis van een stuk ethische sieraden direct en traceerbaar moet zijn, van de mijn tot de klant.

WAAROM MOET IK DIT OVERWEGEN BIJ HET KOPEN VAN EEN JUWEEL?

In tegenstelling tot een dure geur of designer handtas, zijn sieraden nauwer verbonden met onze emoties. We krijgen het voor speciale gelegenheden, meestal door een geliefde, of we kopen het misschien als een traktatie voor onszelf. Hoe dan ook, een sieraad is geladen met gevoel. Dit, gecombineerd met het feit dat we het naast onze huid dragen, maakt sieraden gevoeliger hiervoor dan enig ander luxe item.

Een favoriet sieraad zal steeds weer geliefd, gekoesterd en gedragen worden, maar om er echt goed in te zijn, moet het mooi zijn van binnen en van buiten.
Het kopen van ethische sieraden laat zien dat je beter weet. Het laat zien dat je om het milieu geeft. Op een meer persoonlijke schaal laat het zien dat je om de mensen geeft die een rol hebben gespeeld bij het maken ervan, tot aan de mijnwerkers – en hun families – die verantwoordelijk waren voor het winnen van het goud uit de aarde.

Uiteindelijk laat het zien dat je een verschil wilt maken met je keuzes.

WAAROM MOET IK HIERVOOR KIEZEN?

Simpel gezegd, net als jij, wil ik mijn steetje bijdragen om de wereld een stukje te veranderen.
Dat is een zeer gewaagde uitspraak, ik weet het!

Consumenten stellen vragen over waar hun sieraden vandaan komen, en ontwerpers kiezen ervoor te weten hoe hun grondstoffen ontgonnen werden. Ik geef om het juweel dat je aan je vinger gaat dragen. Daarom kan ik je precies vertellen waar het goud of zilver vandaan kwam, of waar ik mijn diamanten en edelstenen haal.