Edelstenen en Kleurstenen

edelstenen en kleurstenen

Edelstenen bestaan ​​in zo’n grote verscheidenheid, er is praktisch voor elke kleur een edelsteen. Om deze, en andere redenen, kunnen mensen ervoor kiezen om een ​​edelsteen voor hun verlovingsring te kiezen, als een alternatief voor de klassieke diamantkeuze. Het is een geweldige manier om iets extra speciaals aan je juweel toe te voegen, vooral als de edelsteen een speciale betekenis heeft voor de drager.

Om je te helpen met de beste informatie, heb ik een kort overzicht samengesteld met de meest populaire edelstenen.

 

Wat is het verschil tussen edelstenen en kleurstenen?

Edelstenen zijn, naast diamant, saffier, robijn en smaragd. Al de overige stenen worden kleurstenen genoemd.

 

Populaire edelstenen voor verlovingsringen

Naast diamanten worden de meeste edelstenen geliefd en gewaardeerd om hun kleur. En wanneer edelstenen worden gekozen voor een verlovingsring als hoofdsteen, komt dat meestal door de kleur. De volgende edelstenen maken werkelijk prachtige keuzes voor sieraden en worden algemeen beschouwd als de meest populaire stenen voor verlovingsringen.

Saffieren

Saffieren zijn een favoriete edelsteen voor verlovingsringen vanwege hun glanzende kleur en duurzaamheid. Van saffieren is bekend dat ze in een regenboog van kleuren voorkomen en sommige zelfs kleurveranderende eigenschappen vertonen. Door deze natuurlijke verschuivingen in de steen kan het in het ene licht blauw lijken en in het andere grijsgroen. Een gangbare praktijk in de saffierindustrie is echter om de stenen te verwarmen om hun kleur te versterken.

Robijnen

Robijnen maken deel uit van dezelfde minerale soort als saffieren, korund genaamd. Met dezelfde kristalstructuur worden robijnen onderscheiden van saffieren vanwege hun speciale allure en lange historische betekenis. De meest geprefereerde kleur van robijn is dieprood met een licht blauwachtige tint die gewoonlijk wordt aangeduid als “Varkensbloed Rood”. Net als saffieren, is het bekend dat robijnen vaak een warmtebehandeling ondergaan om hun kleur en helderheid te verbeteren.

Smaragden

Smaragd is een kostbare edelsteen die zeer gewaardeerd wordt voor zijn diepe rijke groene tinten. Een verscheidenheid van de minerale soorten beryl, smaragden zijn berucht om hun zichtbare gebreken. Het is uiterst zeldzaam om een ​​natuurlijke, onberispelijke smaragd te vinden. Om die reden worden zeer licht ingesloten smaragden met een ideale kleur als een gewaardeerde vondst beschouwd. Vanwege hun natuurlijke insluitsels hebben smaragden echter veel meer zorg nodig bij het dragen en bewaren om ze langdurig te beschermen.

Aquamarijn

Aquamarijn is een andere edelsteen in de berylfamilie en heeft meestal een lichte tot middelblauwe kleur, soms zelfs groenachtig blauw. Veel aquamarijnen vertonen een mooie transparantie en worden vaak in grotere maten aangetroffen. De rustige kwaliteit van de kleur van deze edelsteen en zijn relatief onberispelijke uiterlijk is een enorme aantrekkingskracht voor deze steen. Maar het mist de sterkte van diamanten en andere edelstenen.

 

Tanzaniet vertoont een prachtig kleurbereik van puur blauw tot paarsachtig blauw en heeft een kleurverschuivend effect wanneer het vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Deze edelsteen, vernoemd naar het land van herkomst, Tanzania, heeft een relatief korte geschiedenis maar is snel uitgegroeid tot een zeer populaire steen voor sieraden. Tanzaniet is een andere om met zorg te behandelen, aangezien de steen vrij zacht is in vergelijking met diamanten en vatbaar is voor krassen.

 

Spinel is verkrijgbaar in een regenboog van kleuren, maar is het meest bekend om zijn dieprode kleur die sterk lijkt op een robijn. Deze twee edelstenen zijn zo vaak verward dat een van de beroemdste robijnen in de geschiedenis, de Black Prince’s Ruby tentoongesteld in de koninklijke kroon van Engeland, vastbesloten was in feite een rode spinel te zijn. Deze edelsteen vertoont vaak fluorescentie en wordt zelden behandeld.

 

Toermalijn lijkt de meest kleurrijke persoonlijkheid van alle edelstenen te hebben. Toermalijn is een veel voorkomende naam voor een verscheidenheid aan verschillende mineralen. Als gevolg hiervan is er een breed scala aan waarde en prijs verbonden. Een zeldzame neonblauwe vorm bekend als Paraiba Toermalijn en een veelkleurige variëteit genaamd Watermeloen Toermalijn kunnen zeer hoge prijzen vragen vanwege hun unieke kleurexpressie.

 

Granaat is, net als Toermalijn, een serie van verschillende mineralen en bestaat in veel verschillende kleuren. De meest voorkomende vormen zijn Almandine en Pyrope, die verschijnen als donkerrode edelstenen. Andere soorten vertonen oranje tot oranjerood en zelfs groen, geel en zwart. Behandelingen om de kleur te versterken zijn niet effectief op granaten, dus echte granaten hebben altijd een natuurlijke kleur.

 

Maansteen is een mooie, etherisch ogende edelsteen uit de veldspaatfamilie. Vernoemd naar zijn gloeiende glans die lijkt op maanlicht, laat maansteen een speelse reeks kleuren zien wanneer hij vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. De meest waardevolle en wenselijke maanstenen hebben een hoge mate van transparantie en een blauwachtige glans. Speciale zorg is echter nodig voor deze stenen, omdat ze vrij gevoelig zijn voor barsten of schilfers.

Wat zijn geboortestenen?

Alhoewel vaak wordt gedacht dat geboortestenen samenhangen met bepaalde sterrenbeelden, is de betekenis hiervan vooral gebaseerd op de maand waarin u geboren bent. Aan de hand daarvan schenken sommigen juwelen met een specifieke kleursteen voor hun naasten als origineel cadeau. Aan elke steen worden bepaalde eigenschappen toegewezen die toepasselijk zijn op de drager van de steen. Welke kleursteen of edelsteen past bij uw geboortemaand?

Januari: granaat – moed, macht en gezag

Februari: amethist – vroomheid

Maart: aquamarijn – liefde, hoop en veiligheid

April: diamant – rijkdom en genezing

Mei: smaragd – wijsheid en geduld

Juni: maansteen – innerlijke gevoeligheid

Juli: robijn – liefde, passie en moed

Augustus: peridot – zelfvertrouwen en kracht

September: saffier – eerlijkheid

Oktober: opaal – vrede en hoop

November: citrien – energie en levensvreugde

December: topaas – tegen depressie en angsten