Diamant slijpwijzen

DIAMANT VORMEN EN SLIJPWIJZEN

Diamanten

Wanneer je op zoek bent achter die speciale steen, is het belangrijk de verschillen te kennen tussen de vorm en de slijpwijze.

Wat is een diamantvorm?

De vorm van een diamant beschrijft zijn fysieke vorm, of de specifieke omtrek van de steen. Het is in wezen het silhouet van de steen. Deze worden Meestal genoemd naar hun “slijpwijze”. Rond, peer, markies en Asscher zijn allemaal benamigen die worden gebruikt om de vorm van een steen te beschrijven.

Wat is een diamanten slijpvorm?

De slijpvorm is een van de beroemde 4C’s van diamantclassificatie (helderheid, kleur, karaat en slijpsel), het beschrijft hoe goed de diamant werd gevormd toen hij uit de ruwe steen werd gesneden om zaken als lichtreflectie en helderheid te maximaliseren. Het is belangrijk op te merken dat alleen ronde diamanten worden beoordeeld om te slijpen … anders wordt de wiskundige vorm gewoon te ingewikkeld voor de beoordelaars! Bij de beoordeling van de slijpvorm van een diamant wordt rekening gehouden met zaken als de diepte, symmetrie, aantal facetten en afmetingen. De cut-rating heeft geen invloed op de duidelijkheidsscore, of omgekeerd – beide zijn onafhankelijk van elkaar.

Diamantvormen en prijzen

Hoewel sommigen misschien zeggen dat bepaalde vormen je geld zullen “besparen”, is het fundamenteel moeilijk om prijzen tussen vormen te vergelijken. Ik adviseer klanten altijd om eerst en vooral de vorm of het ontwerp te kiezen dat ze het leukst vinden, en vervolgens de beste en mooiste diamant in die vorm te zoeken.

ronde briljant slijp

De traditioneel meest populaire vorm voor diamant is de ronde briljant. De briljantgeslepen ronde diamant, met zijn sprankelende 58 facetten, bestaat al 100 jaar. Met al zijn vuur en leven, heeft hij lang gediend als zowel de elegante favoriete focus van eenvoudige solitaires, als het middelpunt voor ingewikkelde, oogverblindende ontwerpen. Oorspronkelijk ontwikkeld in 1919, is de ronde briljant diamant de meest populaire slijpvorm – zo geliefd dat hij in meer dan driekwart van alle diamanten verlovingsringen wordt gebruikt.

OVALE slijp

Voor bruiden die op zoek zijn naar de elegantie en het vuur van een ronde briljant, maar met een modernere uitstraling, is een ovale middensteen een fantastische optie. De ovale vorm behoudt de slanke eenvoud, zachte rondheid en schittering van de ronde briljant en voegt een elegante verlenging toe die de vorm van de hand van de drager flatteert.

peer slijp

Een andere schitterende optie voor wie verliefd is op de schittering van de ronde diamant, maar op zoek is naar iets extra’s, is de altijd romantische peervorm. Een prachtig huwelijk van sprankeling en asymmetrie, deze slijp bestaat eigenlijk al sinds 1475!

emerald slijp

Emerald (beter gekend als smaragd) geslepen diamanten, samen met Asscher, baguette en Carre, zijn wat een getrapte steen wordt genoemd. Met een slijpsel die parallel aan elkaar lopen en als treden geleidelijk verlopen. Smaragdgroene sneden verschillen van Asscher doordat ze rechthoekig zijn en Asscher vierkant. De gelijkmatige uitsnijdingen verbeteren hun grimmige helderheid en zuivere kleur. Emerald geslepen stenen werken het beste met eenvoudige zettingen die hun opvallende vorm en “spiegelzaal” -achtig effect laten zien.

asscher slijp

Asscher slijp is vergelijkbaar met Emerald slijp, maar is vierkant in plaats van rechthoekig. Ontwikkeld in 1902 door Joseph Isaac Asscher, werd de Asscher slijp immens populair in de Art Deco-periode en daarom lijken ze voor een modern oog vaak een zekere antieke charme te hebben. Die mooie antieke gevoeligheid, gecombineerd met hun moderne, geometrische styling, maken van de Asscher een mooi compromis tussen oud en nieuw.

princess slijp

Een princess slijp lijkt van bovenaf gezien scherp vierkant te zijn, zoals een kroon, terwijl ze van opzij gezien lijkt te zijn samengesteld uit een reeks fonkelende piramides. Oorspronkelijk populair gemaakt in de jaren 80, blijft de princess slijp een koninklijk betrouwbare keuze!

radiant slijp

Als je een vierkante vorm mooi vindt, maar het uiterlijk van een getrapte steen niet leuk vindt, kun je een Radiant, Princess of Cushion slijp overwegen. De Radiant slijp, zoals die te vinden is in de Bixton-diamant (rechts afgebeeld), heeft het silhouet van een smaragdgroene slijp, maar met bijgesneden hoeken en facetten die de steen verder rond maken, waardoor de koninklijke grimmigheid van de smaragdgroene slijp wordt doordrenkt met de helderheid van een ronde briljant . De Radiant heeft in wezen het silhouet van een smaragd of asscher geslepen, maar in plaats van getrapte facetten heeft hij briljant geslepen facetten. Dit is voor iemand die de vorm van een smaragd of asscher slijp wil, maar met veel vuur en schittering in tegenstelling tot een vrij sprankelende of minimalistische look die je zou krijgen van een getrapte steen.

cushion slijp

Een Cushion slijp is ook vierkant van vorm, maar zelfs zachter en ouderwetser dan een Radiant slijp. De wonderbaarlijke antieke gevoeligheid van een Cushion slijp is afgeleid van zijn voorganger, de oude Old Mine slijp, een van de oudste diamantslijpvormen ooit. Ruwweg vierkant van vorm met zachte, afgeronde hoeken, de Cushion slijp neemt de Old Mine slijp en maakt het paviljoen ondieper, de kroon lager en de tafel groter, dit allemaal om de schittering en het licht van de steen te versterken.

 hoeken en facetten die de steen verder rond maken, waardoor de koninklijke grimmigheid van de smaragdgroene slijp wordt doordrenkt met de helderheid van een ronde briljant . De Radiant heeft in wezen het silhouet van een smaragd of asscher geslepen, maar in plaats van getrapte facetten heeft hij briljant geslepen facetten. Dit is voor iemand die de vorm van een smaragd of asscher slijp wil, maar met veel vuur en schittering in tegenstelling tot een vrij sprankelende of minimalistische look die je zou krijgen van een getrapte steen.

markies slijp

Ook bekend als een Navette (of “klein schip” in het Frans) slijp. De eerste markies geslepen diamant werd ontworpen door niemand minder dan de “geliefde” koning Lodewijk XV van Frankrijk in de late 18e eeuw. Koning Louis gaf een hoge juwelier de opdracht om de fijnste diamant te slijpen die beschikbaar was om te lijken op het silhouet van de lippen van zijn minnares, de beroemde markiezin Madame de Pompadour. Met zijn verleidelijk taps toelopende lijnen blijft de Markiesvorm zeker een keuze die de hoge Franse rechtbanken waardig is.

old mine slijp

Deze slijp behoort tot de vroegst bestaande slijpwijze, daterend uit het midden van de 18e eeuw. Met zacht vierkante randen en een luxueus diep gevoel, kan de Old Mine slijp gemakkelijk worden verward met zijn opvolger, de Cushion slijp. Het verschil tussen de twee is de kleine tafel, de hoge kroon en de grotere culet van de Old Mine slijp (platte opening aan de onderkant van de steen), waardoor de snede een meer architecturale uitstraling krijgt en vaak meer licht mogelijk maakt. De reden voor zijn ongelooflijk unieke vorm en schittering – individueel voor elke steen – is dat gestandaardiseerde, moderne diamantslijptechnologie niet beschikbaar was op het moment dat ze werden gemaakt.

roos slijp

De Roos slijp is de oudst bekende slijpvorm van elke steen. In tegenstelling tot latere, modernere sneden, heeft de roosgeslepen diamant geen tafel of een platte bovenkant, in plaats daarvan bestaat hij uit een reeks kleine, lichtverstrooiende facetten die een gewelfde bovenkant creëren. De steen kan maar drie of maar liefst 24 facetten hebben, die altijd samenkomen op een delicate top, waardoor de steen het uiterlijk krijgt van een zich ontvouwende bloei… vandaar de naam, Roos slijp! Het is een geweldige optie voor iedereen die een ring wil met een zeer laag profiel.