Diamanten zijn door de geschiedenis heen een gekoesterde edelsteen geweest, en in de moderne tijd de meest populaire edelsteen voor verlovingsringen. Maar het bepalen van de prijs voor deze zeldzame stenen, lijkt misschien een beetje mysterieus.
De diamantprijzen zijn gebaseerd op de 4C’s van kleur, helderheid, slijpvorm en karaatgewicht.
Lab grown diamanten zijn een buitengewoon aantrekkelijk alternatief voor duurzaamheid en betaalbaarheid zijn geworden. Ze hebben echter verschillende richtlijnen voor het bepalen van waarde en prijs. Daarom heb ik de beste informatie en advies verzameld, om je een overzicht te geven.
Inzicht in diamantprijzen
De diamant 4C’s zijn een startpunt voor het waarderen van een diamant. Om een basisprijs vast te stellen, gebruiken diamanthandelaars karaat, kleur en helderheid in combinatie met de Rapaport-lijst. Dit is een internationale benchmark die door diamanthandelaars wordt gebruikt om diamantprijzen in alle grote markten vast te stellen en die wekelijks wordt bijgewerkt.
Hoe de uiteindelijke waarde van een diamant afwijkt van deze basisprijs, hangt af van een aantal factoren, zoals algehele helderheid en helderheid, absolute helderheid, absolute kleur en fluorescentie. Zo zijn niet alle diamanten van voorbeeld SI1-zuiverheid gelijk. Een onzuiverheid in het midden van een diamant is minder wenselijk dan een onzuiverheid aan de zijkant, ook al hebben beide dezelfde beoordeling.
Evenzo voor kleur: twee stenen kunnen vanaf de zijkant dezelfde kleurgraad hebben, omdat ze zo worden beoordeeld, maar naar boven gericht kunnen ze er anders uitzien.
Diamantkenmerken die van invloed zijn op waarde en prijs
Als je nadenkt over de waarde en prijs van een diamant, dien je een volledige overweging van de kwaliteit te bekijken. De kwaliteit van een diamant is bepalend voor alle andere specifieke kenmerken van een diamant die niet op de prijslijst staan.
Hoe je over elk van deze bijkomende punten denkt, en welke voor je de belangrijkste zijn, zal je helpen om je perfecte diamant te vinden.
Slijpkwaliteit
De kwaliteit van de slijpvorm van de diamant wordt vaak beschouwd als de belangrijkste factor voor waardebepaling. Als we het hebben over de slijpwijze of het maken van een steen, bedoelen we hoe schitterend een steen eruitziet. Een goed geslepen diamant moet er levendig uitzien en veel vuur hebben. Als een diamant slecht geslepen is, heeft dat invloed op het uiterlijk en de uiteindelijke waarde. Een meesterslijper weegt de fijnere punten van een diamant voordat hij beslist welke slijpvorm het beste bij zijn vorm past. Dat betekent bepalen wat de diamant een mooi uiterlijk geeft met behoud van grootte en structurele integriteit.
De verlagingsclassificatie is afkomstig van een vooraf bepaalde reeks cijfers die aan verandering onderhevig zijn, maar redelijk goed bekend zijn in de handel. Wanneer een diamant volgens deze specificaties wordt geslepen, kunnen ze er al dan niet mooi uitzien. Desalniettemin krijgt het de beoordeling Excellent, want dat is wat het systeem voor dat cijfer heeft geïdentificeerd.
Het is een solide gebruikswijze om de slechte stenen te verwijderen, maar het is verre van perfect. Helderheid, scintillatie en vuur worden niet specifiek in aanmerking genomen, maar in theorie zou een Excellent geslepen diamant in alle drie de kenmerken moeten uitblinken. Daarom raad ik aan dat de belangrijkste factor om te onthouden over de slijpkwaliteit, is om je indruk van wat voor je de mooiste steen is, de doorslag moet geven.
Certificaat
Het certificaat van een diamant bewijst de legitimiteit van de diamant en verifieert de onzuiverheden die je in de steen ziet. Ik kan je helpen bij het interpreteren van alles wat het certificaat zegt, maar niet alle labs hebben dezelfde standaarden.
Mijn keuze gaat naar HRD-gecertificeerde diamanten, vanwege hun specifieke en zeer consistente normen voor het sorteren van diamanten. HRD is het meest vooraanstaand lab dat gevestigd is in Antwerpen.
Voor in het laboratorium gekweekte diamanten is HRD of IGI de voornaamste keuze voor certificeringen.
Afmeting
De afmeting van een diamant is iets waar veel consumenten door in de war geraken. De meeste mensen gaan ervan uit dat een diamant van 1 karaat groter moet zijn dan een diamant van 0,95 karaat. Dit is niet zo.
Karaat is een gewichtsmeting. Als een diamant bijzonder diep wordt geslepen, ziet het oppervlak van de diamant er veel kleiner uit dan een vergelijkbare verzwaarde diamant met minder diepte. Dus waarom zou je een diamant niet plat snijden als een pannenkoek? Omdat de diamant dan de lichtbreking zou verliezen, en dus glans. Dus ergens in het midden; niet te plat en niet te diep is de ideale balans tussen grootte en schittering.
Een ander voorbeeld zijn de verschillende vormen. Een gemiddelde ronde diamant van 1 ct is ongeveer 6,4 mm groot, en een gemiddelde cushiondiamant van 1 ct is ongeveer 5,7 x 5,7 mm groot. Als deze twee stenen naast elkaar zouden worden geplaatst, zou het 1ct cushion er aanzienlijk kleiner uitzien dan de 1ct ronde. Dit komt doordat cushions veel meer gewicht vasthouden aan de onderkant en op de hoeken, waardoor ze zo veel minder kosten.
Mijn raad is dat je moet beslissen op basis van het totale plaatje, niet op karaatgewicht. Overweeg ook eerst het ontwerp voordat je de diamant kiest.
Het laatste dat je wilt is maandenlang onderzoek doen en de beste ronde diamant vinden, alleen om te beseffen dat wat je echt leuk vindt, een ring met een cushionslijp is.
Een tip om geld te besparen is een veel voorkomende gewichtsdrempel, zoals het kopen van een 0.9ct diamant in plaats van een 1ct diamant.
Diamant specificaties
Net zoals karaatgewicht bedrieglijk kan zijn, is kleur ook niet altijd zo objectief als je denkt. Een G-kleurendiamant is niet altijd kleurlozer en helderder dan een H-kleurendiamant. Een H-kleur diamant met mooie medium fluorescentie kan er helderder uitzien en kost veel minder dan een G-kleur diamant zonder fluorescentie. De beste manier om deze vergelijkingen te maken en de beste waarde voor je te bepalen, is door de opties naast elkaar te zien. Het best is een budget te kiezen, open te staan voor het beoordelen van specificaties en vervolgens je ogen te laten bepalen welke diamant het meest aantrekkelijk is voor je budget.
Zetting
De zetting is hoe je jouw diamant wilt laten zien. Het heeft de mogelijkheid om alle mooie eigenschappen van je diamant te versterken en je diamant op de beste manier te presenteren. Het is ook het huis van uw diamant en een verlengstuk van hoe je ervoor kiest om de kwaliteit en waarde ervan te beschermen.
Fluorescentie
Diamant fluorescentie verwijst naar de blauwachtige gloed die sommige diamanten vertonen onder ultraviolet (UV) licht.
Fluorescentie is meestal onzichtbaar bij daglicht. GIA-onderzoek heeft zelfs aangetoond dat gecertificeerde diamantsorteerders geen fluorescentie kunnen waarnemen zonder blacklight. Ook was voor de gemiddelde waarnemer niemand in staat om enige blauwe fluorescentie te herkennen wanneer deze werd gepresenteerd met diamanten waarvan bekend was dat ze fluoresceren.
Bovendien verbetert enige fluorescentie het uiterlijk van de diamant door deze helderder te laten lijken. In de industrie wordt dit vaak goede fluorescentie genoemd. Een goede fluorescentie kan de diamant er niet alleen helderder uit laten zien, het kan ook de zichtbare kleur verbeteren. Aangezien de meeste kleur in een diamant gelig van aard is, zal een blauwe fluorescentie dat teniet doen, wat resulteert in een meer kleurloos uiterlijk.
In het laboratorium gekweekte diamanten (behalve fancy colour-in het laboratorium gekweekte diamanten) hebben nooit fluorescentie. We denken dat dit feit na verloop van tijd fluorescentie in een natuurlijke diamant een meer wenselijke en waardevolle eigenschap zou kunnen maken, aangezien het dient als een natuurlijke differentiator voor in het laboratorium gekweekte diamanten.
Een belangrijke opmerking over in het laboratorium gekweekte diamanten
In het laboratorium gekweekte diamanten zijn de afgelopen jaren een buitengewoon aantrekkelijke optie geworden, gezien hun perfecte duurzaamheid. In het laboratorium gekweekte diamanten hebben exact dezelfde samenstelling; ze zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde duurzaamheid.
Klanten die geen waarde hechten in een product dat uit de grond wordt gewonnen en gewoon een diamant willen vanwege het uiterlijk en de duurzaamheid, zullen veel meer waarde hechten aan in het laboratorium gekweekte diamanten.
Wanneer u de prijzen van natuurlijke diamanten versus laboratoriumdiamanten vergelijkt, is dit een prijsverschil van 30 tot 45% tussen laboratorium gekweekte en natuurlijk gedolven diamanten.
Een nadeel van in het laboratorium gekweekte diamanten is het aanbod. Het is nog steeds veel beperkter in vergelijking met natuurlijk gedolven diamanten. Sommige mooie vormen zoals marquise of peer zijn bijvoorbeeld zeer schaars.
De meest gestelde vraag over in laboratorium gekweekte diamanten, is of hun waarde zal blijven of dalen. Het antwoord hangt af van toekomstige vraag en aanbod, en gezien de korte geschiedenis van in het laboratorium gekweekte diamanten, is er geen manier om te weten waar de prijzen over tien of twintig jaar naartoe gaan.
Dat gezegd hebbende, ontdekken veel consumenten dat in het laboratorium gekweekte diamanten aanzienlijk meer waar voor hun geld bieden in vergelijking met natuurlijk gedolven diamanten, dus vanuit een consumptieperspectief (dat wil zeggen: wat is nu de beste optie voor mij? Of ik ben niet van plan ooit deze steen) in het laboratorium gekweekte diamanten vormen een zeer aantrekkelijke optie.