Diamant Certificaten

diamant certificaten

Het certificaat bij uw diamant is een belangrijk stuk informatie, maar zal nooit het volledige verhaal vertellen over de waarde van de steen. Diamantcertificering is een diepgaand proces waarbij onafhankelijke laboratoria diamanten beoordelen op basis van specifieke eigenschappen en kenmerken. Elk lab is anders en elk zal verschillende standaarden hebben, dus het is cruciaal om te weten hoe je de labs moet evalueren.

Voor in het laboratorium gekweekte diamanten heeft het certificeringsproces meer variabelen die de laboratoriumopties beperken. Omdat niet alle edelsteenlaboratoria hetzelfde zijn, heb ik deze complete gids voor diamantcertificering samengesteld. Ik wil je helpen het veiligst te voelen bij uw aankoop van diamanten. Daarom heb ik de essentiële informatie over diamantcertificaten en de laboratoria, die ze verstrekken, op een rijtje gezet, met speciale details over niet-traditionele diamanten zoals in het laboratorium gekweekte en rustieke diamanten.

 

Wat is diamantcertificering en waarom is het belangrijk?

Een diamantcertificering is een document dat diamanten vergezelt en is afgegeven door een objectief laboratorium van een derde partij, waarin de unieke kenmerken van een specifieke diamant worden beschreven. Om het laboratorium hun bevindingen te laten publiceren, testen en beoordelen ze de kwaliteit van diamanten op basis van classificatienormen.

Enkel de diamanten met een minimum van 0.30 karaat worden voorzien van een certificaat. Al de kleinere stenen worden niet voorzien van een certificaat. Dit omdat het onderzoek en opmaken van een certificaat te duur is tov de aankoopwaarde van deze kleine diamanten.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een authentieke diamantcertificering van een toonaangevend laboratorium en een taxatie- of juweliersbrief. In een laboratorium gebruiken getrainde professionals gereedschappen en gespecialiseerde machines om een diamant te meten, te onderzoeken en te testen. Deze gereedschappen en apparaten worden simpelweg niet gebruikt voor een taxatieproces en zijn niet verkrijgbaar in de showrooms van juweliers vanwege de hoge kosten van de meest geavanceerde apparatuur.

Waar u op moet letten bij diamantcertificeringen

Aangezien diamantcertificaten niet gelijk zijn gemaakt, is het belangrijk om te weten hoe verschillende certificaten een diamant beïnvloeden. De verschillende labs zullen hun eigen geaccepteerde standaard hebben voor het sorteren en beschrijven van diamanten. Soms kan het verschil aanzienlijk zijn en een duidelijk teken zijn welke labentiteiten betrouwbaar zijn en welke niet.

Er zijn een paar regels waarmee u rekening moet houden als het gaat om het goed begrijpen van laboratoria en hun diamantcertificeringen.

 

  1. Consistentie is belangrijker dan een strikte beoordeling.

Alle laboratoria hebben verschillende normen voor het interpreteren van de kwaliteiten van een diamant. Consistentie in kleur- en helderheidsgraden worden vaak beschouwd als een echte marker van de reputatie van een laboratorium. Hoewel het belangrijk kan zijn om te zien waarom een entiteit een bepaald cijfer toepast, is het belangrijker dat de beslissingen van de entiteit consistent zijn in die beoordelingscategorie.

Een groep diamanten die H-kleurgradaties van HRD ontvangt, zou bijvoorbeeld qua kleur sterk op elkaar moeten lijken. Deze consistentie illustreert de betrouwbaarheid van de indelingsentiteit.

 

  1. Alle diamantsoorten zijn subjectief.

Het komt voor mensen meestal als een verrassing dat er geen internationaal vastgestelde normen zijn voor het definiëren van de karakteristieke kwaliteiten van een diamant. Er is nooit een toonaangevende organisatie geweest die definitieve duidelijkheid gaf over definities. En de twee meest subjectieve categorieën voor het sorteren van diamanten zijn kleur en helderheid.

Dit zegt ons dus twee dingen: ten eerste dat laboratoria verschillende kwaliteiten voor dezelfde diamanten kunnen bepalen, maar dit is prima, zolang het maar consequent wordt gedaan; en twee, een zwak certificaat van een onbetrouwbare entiteit dat een diamant met een hoge prijs vergezelt, is een reden tot bezorgdheid over de werkelijke waarde van de diamant.

 

  1. Verschillende certificeringslaboratoria geven verschillende resultaten.

Verschillende labs hebben hun eigen set normen voor beoordeling. Sommige zijn losser in de kleurclassificaties, terwijl andere strikte richtlijnen hebben. De verschillen in deze normen kunnen worden gebruikt in het voordeel van diamantbedrijven.

Als een diamantbedrijf handelt in diamanten die doorgaans van mindere kwaliteit qua kleur zijn, kunnen ze deze bijvoorbeeld naar een laboratorium sturen dat bekend staat om lossere kleurgradaties. De certificeringen die terugkomen, laten een diamant van grote waarde zien, terwijl deze eigenlijk veel minder waard is.

 

  1. Diamantcertificering is een ongereguleerde bedrijfstak.

Er zijn geen wetten voor edelsteenlaboratoria. Dat betekent dat elk bedrijf zich kan profileren als een gerenommeerd laboratorium. Er zijn alleen algemeen aanvaarde normen voor wie gekwalificeerd is om certificeringen te schrijven, hoe diamanten moeten worden getest en welke kwaliteiten en elementen van een diamant op het certificaat worden vermeld.

Een onmiddellijke rode vlag die elk diamantcertificaat in twijfel zou moeten trekken, is of het een waarde aan uw diamant geeft. Geloofwaardige laboratoria beoordelen en beoordelen een diamant alleen op basis van wetenschappelijke normen. Ze proberen niet aan te geven hoe de diamant op de markt moet worden gewaardeerd.

 

  1. Diamantbedrijven nemen vaak deel aan “upgrade-shopping”.

Omdat kleur en helderheid zeer subjectieve kwaliteiten zijn, kan er vaak een diamant tussen de graden verschijnen. Als een dealer of detailhandelaar een diamant heeft die in een van deze bereiken valt, kunnen ze deze naar meerdere laboratoria sturen die op zoek zijn naar de beste kwaliteit.

Het zal de kosten van het verzenden van een diamant naar meerdere laboratoria voor certificering meer dan goedmaken als er een terugkomt met een betere kleur of helderheid. Uw beste verdediging is dus altijd om de diamant in detail te analyseren, en in vergelijking met andere diamanten.

Ga er niet vanuit dat alle stenen met een SI1-zuiverheid hetzelfde uiterlijk zullen hebben, of dat alle Excellent geslepen diamanten dezelfde schittering zullen hebben, of dat alle G-kleur diamanten dezelfde kleurloosheid zullen hebben. U wilt elke diamant door de loep bekijken en de niveaus van oog-perfecte helderheid, vuur en helderheid beoordelen.

 

Hoe Diamant Certificatie Labo’s te vergelijken?

 

GIA – Gemological Institute of America

De missie van de GIA is om het vertrouwen van het publiek in edelstenen en sieraden te waarborgen door de hoogste normen te handhaven. Ze zijn opgericht in 1931 en zijn een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich toelegt op onderzoek en onderwijs op het gebied van gemology.

 

AGS – American Gem Society

De AGS is een handelsvereniging zonder winstoogmerk met leden uit de professionele juwelenindustrie. Ze zijn opgericht in 1934 en werken volgens een hoge ethische code met de nadruk op consumentenbescherming en onderwijs.

 

IGI – International Gemological Institute

De IGI is een certificeringsorganisatie voor diamanten, gekleurde stenen en in het laboratorium gekweekte diamanten. De IGI, opgericht in 1975 met het hoofdkantoor in Antwerpen, bestaat uit een verzameling labs over de hele wereld. Hoewel ze onder de IGI-paraplu opereren, varieert de consistentie in de beoordeling tussen de wereldwijde laboratoria.

 

EGL – European Gemological Laboratories

 

De EGL, opgericht in 1974 in België, is eigenlijk een verzameling onafhankelijke franchises over de hele wereld. Bij het vergelijken van hun certificeringen met andere gerespecteerde laboratoria, worden diamanten doorgaans één tot twee graden boven de echte kwaliteit opgewaardeerd.

 

HRD – Hoge Raad voor Diamant

De HRD is een in Europa gevestigde diamantensorteerorganisatie die zichzelf profileert als een Europese tegenhanger van de GIA. De HRD claimt is de leider in de wereldwijde diamanthandel en loopt voorop in onderzoek en onderwijs.

 

Als je een diamant koopt, koop je de steen en niet een stuk papier. Maar het certificaat bij de diamant zorgt ervoor dat je jouw geld verstandig besteedt en de waarde krijgt die je verwacht. En als je niet zeker weet wat je op de certificering ziet, stel dan vragen en vraag advies van andere experts. Ik ben er altijd om je te helpen de beste beslissing te nemen voor je diamantaankoop!