De 4C’s bij diamanten

DE 4 C'S BIJ DIAMANTEN

Cut, Color, Clarity & Carat Weight : slijp, kleur, zuiverheid en karaat gewicht.

De belangrijkste kenmerken die je moet begrijpen wanneer je een diamant koopt, staan ​​algemeen bekend als de 4C’s van een diamant. Als je naar een diamant kijkt, werken slijpsel, kleur, helderheid en karaatgewicht allemaal samen om de diamant zijn unieke schoonheid en duurzame structuur te geven.

Over de hele wereld zijn de diamant 4C’s een universeel geaccepteerde methode geworden om de kwaliteit van een diamant te beoordelen. Maar wat vertellen deze componenten je over de beste manier om een ​​diamant te kopen?

Nou, geen enkele diamant is ooit perfect voor iedereen. Het vinden van de juiste balans tussen de 4C’s volgens je budget is mijn raad. Om je daarbij te helpen, heb ik mijn beste advies verzameld over de diamanten 4C’s.

Cut – slijp

De schittering van een diamant is echt iets ongelooflijks. Het vermogen van de diamant om licht en schittering intensief door te laten, komt door de goede wisselwerking tussen de facetten van een diamant en licht. En die interactie komt van de cut.

Bekwame diamantslijpers onderzoeken elke diamant nauwkeurig om de beste slijpvorm te bepalen voor een steen die de schittering maximaliseert door een balans tussen verhoudingen, symmetrie en polijsten. Van alle 4C’s heeft de slijpvorm het grootste effect op de schoonheid van een diamant en het is naast de grootte een van de eerste dingen die je visueel opmerkt aan een diamant.

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat diamantslijpers een diamant zouden slijpen voor de meeste schittering, vuur en schittering, worden ook andere factoren in overweging genomen. Afhankelijk van de snijplotter kunnen ze besluiten om te snijden om zoveel mogelijk karaatgewicht te behouden. Hierdoor blijft een diamant te diep of te ondiep voor een optimale lichtreflectie. In een ander geval kan de diamant worden geslepen om het uiterlijk en het aantal insluitsels te minimaliseren. Dit verbetert de helderheid maar vermindert de sprankeling.

De HRD of GIA beoordeelt geslepen diamant op een schaal van Uitstekend, Zeer goed, Goed, Redelijk en Slecht. Het is de meest complexe van de 4C’s om te analyseren, omdat het van nature een subjectieve kwaliteit is en rekening houdt met vele andere kenmerken van de diamant om een algemene beoordeling te maken.

Het belangrijkste om te onthouden over dit belangrijkste onderdeel is dat de maaisortering niet absoluut is. Veel mensen gaan ervan uit dat een uitstekende slijp automatisch betekent dat het briljanter en sprankelender is dan een zeer goede snede. De waarheid is dat dit meestal niet het geval is. Onze ogen zien niet alleen licht teruggekeerd, maar ook kleur, contrast en scherpte.

Door drie diamanten aan vijf mensen te tonen, komen drie tot vier verschillende antwoorden terug welke diamant het mooist is. Het idee van beoordeling is gebaseerd op een formule, en deze formule wordt regelmatig bijgewerkt op basis van het laatste onderzoek. Zelfs de GIA en AGS, beide zeer gerespecteerde laboratoria, gebruiken een iets andere standaard. Dat betekent dat er enkele combinaties van verhoudingen zijn die in het ene laboratorium een uitstekende slijp krijgen en in het andere een zeer goede slijp.

Dus de gesorteerde sortering is een uitstekende manier om slecht geslepen stenen eruit te filteren. Maar de beste manier om een diamant te kiezen, is nog steeds door persoonlijk te zien en te vergelijken.

Color – kleur

De term kleur kan een beetje verwarrend zijn als het om diamanten gaat, omdat de kleurgraad feitelijk de afwezigheid van kleur in een diamant meet. De HRD beoordeelt diamantkleur in termen van hoe wit of kleurloos een diamant is op een schaal van D tot Z. De kleurgradatie van D is de hoogste kwaliteit en wordt als volledig kleurloos beschouwd. Het vinden van natuurlijke diamanten met deze kwaliteit is uiterst zeldzaam. De kleurgradatie van Z duidt op een diamant met een opvallende gele of bruine tint.

Veel van de kleurverschillen zijn veel te subtiel voor het blote of ongetrainde oog om te ontdekken. In feite zullen de meeste professionals diamanten naast elkaar moeten observeren om te detecteren welke de betere en mindere kwaliteit heeft. De type zetting het metaal dat voor de zetting wordt gebruikt, heeft ook invloed op de kleur wanner deze steen gezet is in de ring.

De prijs van diamanten zal echter sterk worden beïnvloed door de kleurcorrectie. Er kunnen aanzienlijke sprongen in de prijs per karaat van een diamant zijn, bij het op en neer bewegen op de kleurschaal. Het is ook belangrijk op te merken dat een hogere kleurkwaliteit niet noodzakelijk voordelig is als de slijp afbreuk doet aan de schittering en sprankeling van die specifieke steen.

Vooral voor de kleurkwaliteit is de kleur van je gouden ring belagrijk. Als je kiest voor een zetting van witgoud of platina, passen de meer kleurloze soorten goed en versterken ze het gebrek aan kleur. Als je de voorkeur geeft aan een geel- of roségouden zetting, zul je merken dat een diamant met een lichte warmte in zijn kleur een mooie aanvulling is op de warmte van een gekleurd metaal.

Clarity – zuiverheid

De zuiverheid/helderheid van een diamant wordt vaak gezien als een van de belangrijkste 4C’s om te overwegen. Dit is tenslotte de beoordeling van de onvolkomenheden aan de oppervlakte en binnenkant van de steen. Maar velen kunnen verwikkeld raken in de grootte en locatie van de onvolkomenheden, wanneer men overweegt ofdat de diamant oogschoon is.

Wanneer we deze kenmerken beschouwen, worden oppervlaktefouten puistjes genoemd en interne defecten insluitsels. Maar zelfs de HRD heeft de term “interne kenmerken” gebruikt in plaats van gebreken. Die formulering weerspiegelt beter het karakter en de eigenschappen van een natuurlijke diamant en de onvermijdelijkheid van natuurlijke insluitsels en puistjes.

Diamanten worden gevormd door een natuurlijk proces diep in de aarde waarbij ongelooflijke hitte en druk gepaard gaat. Als gevolg hiervan heeft minder dan één procent van alle diamanten een zuiverheidsgraad van Flawless (FL) en deze zullen vanwege die zeldzaamheid een hoge prijs vragen. Zelfs Internally Flawless (IF) diamanten die kleine oneffenheden in het oppervlak en insluitsels kunnen hebben die alleen zichtbaar zijn bij een vergroting van 10x, zijn ongelooflijk zeldzaam.

De overgrote meerderheid van de door klanten gekozen diamanten valt binnen de categorieën VVS (Very, Very Slightly Included), VS (Very Lightly Included) en SI (Slightly Included). Diamanten met deze helderheidsgraden zullen vaak oogschoon lijken zonder zichtbare onvolkomenheden met het blote oog.

Het belangrijkste aspect van helderheid voor het uiterlijk van je diamant is ervoor te zorgen dat insluitsels de lichtreflectie niet verstoren. Wanneer dit gebeurt, lijken de schittering, schittering en algehele schoonheid van de diamant dof.

Carat Weight – karaatgewicht

De term karaatgewicht en -grootte worden vaak door elkaar gehaald en door elkaar gebruikt. Het karaatgetal dat bij een diamant hoort, verwijst naar het gewicht, niet naar de grootte. Dus wanneer diamanten met verschillende karaatgewichten worden vergeleken, kan de slijp een grote impact hebben. Een diamant met een hoog karaatgewicht en een slechte slijpvorm kan er kleiner uitzien dan een diamant met een lager karaatgewicht en een zeer goede slijpvorm.

Het karaatgewichtsysteem begon toen vroege edelsteenhandelaren een johannesbroodpitmeel gebruikten als tegengewicht om de weegschaal in evenwicht te houden. In de moderne opvatting wordt een “karaat” gedefinieerd als 200 milligram en elke karaat is verdeeld in 100 punten (tot op de honderdste decimaal). Meestal ziet u karaat uitgedrukt met de afkorting “ct” achter het gewichtsnummer.

Het karaatgewicht heeft de meeste invloed op de diamantprijs van alle 4C’s, aangezien grotere diamanten zeldzamer en wenselijker zijn. Die verklaring is echter afhankelijk van de kwaliteit van de andere 4C’s die we zojuist hebben besproken.

In de wereld van diamanten zijn er ook enkele veelvoorkomende “magische maten” die een sprong in kosten besparen. Er is bijvoorbeeld heel weinig verschil tussen een diamant van 0.98ct en een volledige diamant van 1ct in gewicht of grootte, maar het prijsverschil kan aanzienlijk zijn.